Bra saker till katten

 

En katt kräver stimulans och lek i stora mängder. De kräver mer uppmärksamhet än du kanske tror, de har bara ett lågmäldare språk än hundar så det är svårare för oss människor att tolka.

Människor framför mat

Studier som går att läsa hos Science Direct har visat att majoriteten av katter väljer mänsklig kontakt hellre än mat. Så mycket älskar de att vara runt oss och bli kliad över hakan, de är hellre hungrig en stund till om det betyder att de kan få umgås med människor. Studien använde båda husdjur och katter från olika katthem med liknande resultat. Det fanns dock en stor variation beroende på kattens personlighet, men det visade fortfarande att de rankar sitt sociala behov med människan som viktigare och mer givande än maten.

Produkter till katten

Det finns en stor marknad av kattprodukter som ska göra livet roligare för katten och lättare för ägaren. Sajter som Supercat säljer exklusivt kattprodukter och har dussintals olika kategorier att studera.

Visste du exempelvis att en katt ska helst ha två kattlådor att välja bland? Eller att många katter föredrar att dricka rinnande vatten eftersom instinkten säger att stillastående vatten är förorenat och därmed farligt att dricka?

Katter vässar heller inte klorna när de klöser på träd och möbler, de gör det för att ta bort yttersta lagret på klorna och för att doftmarkera platsen som deras. Och ibland kan en lädersoffa eller mjuk fåtölj bli platsen där de klöser som mest. Ett bra klösträd ska vara högt så katten kan sträcka sig upp till fullängd. För att locka dit katten kan du lämna apelsinskal där du inte vill att de klöser och använda kattmynta på klösträdet. Till slut kommer de att glömma soffan helt.