Förslag på husdjur till barnfamiljen

Alla djur betyder ansvar och skötsel. Medan barn själva inte kan förväntas ta detta ansvar bör man fortfarande tänka noga på vilket djur som är lämpligt. Här delar vi med oss av några förslag på passande djur för en barnfamilj utöver katter och hundar, som ju trots allt är de vanligaste.

Fiskar

Fiskar kanske inte räknas som ett husdjur som många andra vi normalt ser i hem. Mer vanligt är nog att se dem som en sorts hobby. Men för vad de är kan det vara ganska perfekt för en barnfamilj, speciellt om någon i hushållet är pälsallergiker. Det finns en hel del att sätta sig in i vad gäller akvarium och fiskar, men allt börjar med att hitta ett akvarium i en lämplig storlek.

Marsvin

Marsvin är ett vanligt tillskott till barnfamiljer och har som fördelen att de är de minst bitbenägna gnagarna. Marsvin är dock flockdjur och måste alltid hållas i par eller flock. Det är faktiskt till och med lag på detta idag. Unga marsvin av samma kön som växer upp tillsammans skapar ofta de bästa relationerna. Och är det enklaste för de som aldrig haft marsvin tidigare.

Kanin

Kaninen är ett annat populärt husdjur i barnfamiljer. De är väldigt sociala djur och kräver mycket kontakt och aktivering. Kaniner bör också de hållas i par eller i flock. Skaffar man dock två hanar är det bäst att kastrera dem om de ska komma bra överens. Håll helst inte en fertil hona och hane tillsammans heller. Kaniner ska alltid få möjligheten att gå ut, vilket betyder att det kan vara bättre att välja något annat om man bor i lägenhet.

Råtta

Råttor är även de fantastisk sociala och behöver daglig omvårdad och kontakt. Och som de ovanstående djuren bör råttor hållas i par eller fler. Igen är det lag på detta. Det kan dock krävas tålamod att  få dem att acceptera sin nya familj. Riktigt unga barn riskerar att inte förstå detta och skrämma den nya familjemedlemmen.

Ska man inkludera barnen i skötseln?

Att låta barnen delta i skötseln kan vara en bra idé, det beror självklart på hur gammalt barnet är. Skulle barnet fortfarande vara väldigt ungt så räcker det gott och väl att lära barnet att vara försiktig och respektera djuret.  Är barnet däremot gammalt nog att att utföra enklare sysslor som att rengöra en bur, förse djuret med mat eller byta ut vatten så kan det vara väldigt lärorikt! Barnet får känna sig duktigt och får samtidigt en förståelse med vilka ansvar som kommer med ett husdjur. Dock så är det alltid bra att kontrollera saker som städning i efterhand då barn kan ha en annan bild av vad en städning innebär jämfört vuxna.