Hund och katt

 

Det finns många som älskar både hundar och katter och gärna skulle ha båda två. De två djuren talar olika språk, en irriterad katt viftar på svansen, medan hunden gör likadant när den är glad. Det är två olika djur som fungerar på olika sätt, så det kan ibland medföra vissa svårigheter för dig som ägare. Om du kan välja så bör du ta hem katten först och ge den tid att känna sig hemma innan du skaffar hund. Det har gjorts studier på ämnet och man har sett att det lyckas bäst när katten är yngre än sex månader och hunden är yngre än ett år, då har varken hunden eller katten hunnit bli allt för för vana vid rutiner. Det betyder dock inte att det skulle vara omöjligt i senare åldrar, bara att man har bäst förutsättningar innan de blir äldre. Här tänkte vi dela med oss av några tips på hur du kan göra när du vill introducera hund och katt för varandra.

Eget utrymme

Du bör placera hunden och katten i olika rum med en dörr emellan. Men du måste fortfarande försäkra dig om att katten har allt den behöver, de är nämligen känsligare för förändringar är vad hundar är. Katten och hunden kommer snabbt märka av varandras närvaro på dofter och ljud. En sak man kan göra är att lägga en filt som hunden använd i kattens rum och tvärtom, då blir de vana med varandras doft samtidigt som de befinner sig i en trygg och avslappnad miljö. När lite tid har passerat och de blivit mer vana vid situationen så kan du skifta rum, detta kan du upprepa några gånger.

Träffas på avstånd

När de båda har vant sig vid de nya dofterna i deras direkta närhet så börjar det bli tid för att de ska bli introducerade för varandra. Låt det ske försiktigt, du bör ha någon form av galler som skiljer de två ifrån varandra, om möjligt så ha hunden kopplad så du kan ha kontrollen.

Träffas på nära håll

Nu är det dags att de träffas utan något hinder emellan. Håller hunden sig lugn med katten i närheten så ska den belönas. Se till att inte låta hunden reta eller irritera katten, gott uppförande är målet. Det kan vara en bra idé att ha något som katten kan klättra upp eller gömma sig i om den känner att den vill dra sig undan, då är det viktigt att du inte låter hunden jaga katten.