Köpa hund: vanliga hundraser och kostnader

Hundar är vanliga sällskapsdjur, och man kan förstå varför. De är (ofta) glada, trivs (ofta) med människor och är ett fint sällskap. De ger osjälviskt av sin kärlek och avgudar marken du går på. Bland annat därför är det många som vill ha en hund i sitt liv. Att köpa och äga en hund kräver dock en hel del, och när du väl har bestämt dig för att köpa en hund kommer den stora frågan: vilken hundras vill du ha?

Hundraser som passar många hem

Det finns såklart mer eller mindre vanliga hundraser att ha som sällskapsdjur. Anledningen till att vissa är mer populära är till exempel att de anses passa ihop med många olika människor, trivs i mänskligt sällskap och inte kräver jättemycket vad gäller aktivitet och omvårdnad med mera. Några exempel på väldigt vanliga hundar som sällskapsdjur är labrador och golden retriever, schäfer, olika sorters bulldog, tax och chihuahua med flera. De två första raserna här har du säkert sett många gånger. De passar ofta bra ihop såväl med vuxna som barn, är trofasta och ofta glada samt behöver inte tränas eller ställer lika stora krav på motion och aktivitet som vissa andra raser.

Tänk på kostnaden

Vissa har i hela sitt liv drömt om att äga en specifik hundras. När du väl ska köpa en bör du inte bara tänka på vilken som du tycker är sötast. Kostnaden för en hund som är vaccinerad och har stamtavla etcetera (vilket är viktigt när du köper en hund) kan variera kraftigt, så kolla alltid upp detta först. Om priset verkar mycket lägre än vad andra erbjuder för samma ras bör du vara extra försiktig – du vill ju inte råka köpa en hund som till exempel är sjuk, skadad eller faktiskt inte har en äkta stamtavla. Att till exempel googla dig fram på rasen är ett hett tipsa innan du köper en!