Skaffa fiskar

 

Alla kanske inte vill eller kan ha fyrfotade husdjur hemma. En del är helt enkelt allergiska och måste därmed hoppa över alla pälsbeklädda husdjur. Andra bor i en liten lägenhet, det känns inte rättvist att ha ett husdjur på så liten yta. Sedan finns det en liten del av befolkningen som inte tycker om de vanliga husdjuren såsom hund och katt. För alla dessa finns fiskar som ett bra och trevligt alternativ!

Arter

Först måste du fundera på vad du vill ha i ditt akvarium. Standardfiskar som guppy eller guldfisk? Något mer ovanligt som räkor eller saltvattenfisk? Du kan hitta mycket information om fiskar på nätet och se bilder på dem innan du bestämmer dig. Många gånger väljer vi fiskar efter utseendet eftersom vi främst kommer att titta och beundra dem genom glaset. När du har valt ut några alternativ måste du undersöka om dessa kan leva tillsammans. En del lever i grupp medan andra dödar alla konkurrenter inom sitt revir.

Akvarium

Nästa steg är att hitta ett lämpligt akvarium. Majoriteten idag är silikonlimmade, det gör dem som mest hållbara och täta. Vilken storlek du väljer beror på utrymme och artval. Fiskarna kommer att yngla av sig, se till att ha plats för yngel också. Vill du inte ha fler fiskar kan du sälja dem vidare. I samma butik som du köper ett akvarium kan du hitta pumpar, filter och växter att smycka akvariet med. Du kan hitta stora modeller online som du sedan kan hämta i butik. Helglasade enheter är på tok för sköra att skicka med bud eller post men det finns modeller som är fraktvänliga.

Skötsel

Innan du sätter igång och beställer hem saker, köper fiskar och installerar pumpen måste du lära dig hur du tar hand om fiskarna. Läs på om hur de ska matas samt hur ofta. Hur tar du hand om akvariet och vattnet, vad gör du om en fisk blir sjuk? Hur kan du se att en fisk är sjuk? Att ha akvariefiskar likställs med att äga vilket djur som helst, det finns regler för omhändertagandet för att fiskarna ska få bra och fina liv tillsammans med dig.