Ta en promenad ute med innekatten

Hunden är inte det enda husdjuret som vi kan ta ut på en promenad; innekatten kan också lämpa sig denna aktivitet. Men det gäller att förbereda den på rätt sätt.

Innekatten har inte samma bekantskap med världen utanför huset som utekatten har och behöver därför en sele om man ska ta ut den en stund. Det finns många olika att välja mellan och det är värt att testa sig fram för att hitta en som passar katten perfekt.

Ju tidigare man kan introducera katten för selen desto bättre. I början kan det vara bra att bara lägga fram den och kanske ge katten en godbit eller liknande om de går fram och undersöker den. Man kan också gnugga den med något som katten redan satt sin doft på för att öka känslan av trygghet.

Första gången man försöker sätta på selen är det viktigt att välja ett tillfälle då katten är lugn och avslappnad. Igen kan man belöna katten med en godbit av något slag för att skapa en positiv association med selen. Bli inte orolig om katten mer eller mindre vägrar röra sig när selen åker på för första gången. Det kan behövas flera försök innan den väl accepterat hur det känns.

När katten väl blivit van vid selen kan man ta och fästa kopplet vid selen och igen låta katten vänja sig vid upplevelsen att någon håller i kopplet. Först när katten vant sig vid detta kan man börja tänka på att gå ut.

Vid första äventyret utomhus är det bäst att välja en lugn tid på dagen då inte en massa andra människor springer omkring. Det kan vara en bra idé att stoppa in katten i transportburen först med selen på och ta den till ett lugnare område. Öppna sedan bara buren och låt katten själv välja att utforska omvärlden.